Het Scheepvaartmuseum

Afgelopen week won ik twee toegangskaarten via All Kinds of Things BLOG voor het Scheepvaartmuseum omdat er een tentoonstelling was van Sam en Julia’s nieuwe boek ‘De Haven’. Samen met Lynn ging ik op pad. Na een kleine vertraging met de trein en een onhandige route met de tram kwamen we om 10.30 uur aan in het museum.

Nadat we onze entreebewijzen hadden opgehaald kozen we ervoor om eerst de Noord zijde te bekijken. Met begeleidende woorden van de audiotour gingen we op pad. Met als start de Koningssloep en de Amsterdam (VOC).

De Amsterdam is werkelijk een prachtig schip. Lynn was enorm onder de indruk dat we er ook echt op mochten. We bekeken alle ruimtes, slaapzalen, eetkamers en natuurlijk de dek. Ook hebben we de laadruimte bekeken waar nog een leuk klim en klauterparcours voor de kinderen is.

Na de Amsterdam bekeken we de tentoonstelling over de Oranje. Een in eerste instantie gebouwd als passagiersschip maar later ook diende als Hospitaalschip. De tekening van de Oranje waarbij iedere ruimte weergeven is met leuke illustraties maakte het voor Lynn ook heel interessant.

Na een lekkere lunch in het restaurant, Lynn at een waar Muizenmaal (tosti, limonade + verrassing), gingen we op Muizenpad. We startten bij de Muizenhuizen die tentoongesteld stonden in de Westzijde. Maakster Karina Schaapman gaf uitleg over de Muizenhuizen en liet zien hoe en met welke materialen het gemaakt is.

We vervolgden onze Muizenreis naar de Oostzijde van het museum waar we in Haven 24/7 op zoek gingen naar muizen. De speurtocht (bestaande uit stickers die op allerlei plekken geplat zaten) hield in dat Lynn alle muizen moest tellen. Na een grondige inspectie kon ze haar speurtochtkaart inleveren. Ze ontving een diploma van Opa Zeeman en mocht grabbelen in de ton.

We waren na het grabbelen van het cadeautje (doosje rozijnen met een Sam en Julia sticker) net op tijd voor een voorleesronde uit ‘De Haven’. De voorleesster deed dit ontzettend leuk. Alle kindjes mochten een bladzijde omslaan en ze betrok de kinderen ontzettend bij de vragen uit het boek.

Daarna was het tijd voor de Muizendans. Marit nam de kinderen mee in de dans waarbij ze een gemiddelde dag uit het leven van een muizen uitbeelden. Werkelijk fantastisch en voor alle kindjes te volgen. Van opstaan tot het wassen van je staart, de poes laten schrikken en kaas eten. Lynn genoot en danste vrolijk mee. Na het dansen konden we zo aanschuiven bij de kleurtafel waarbij je een zelf uitgekozen kleurplaat (deel van het muizenhuis) mocht inkleuren. Het resultaat van die losse kleurplaten is leuk geworden.

Tot slot hadden we bij binnenkomst twee kaarten weten te bemachtigen voor een tochtje op het stoomschip Christiaan Brunings. Een 119 jaar oud stoomschip wat werd gebouwd als directievaartuig en ijsbreker. We voeren over het binnen-IJ een tocht van een uur. Leuk was de kaart die we aan boord ontvingen waar alle gebouwen op stonden waar we langs voeren.

Voordat we op huis aan gingen hebben we de tentoonstelling ‘Het verhaal van de walvis’ nog bekeken. De vraag die gesteld wordt is of een walvis nu een monster, lekker vlees of vriendelijke lobbes is. Er ligt in de tentoonstelling een deel walvis waar je door het balein kunt lopen en zijn hart kan. Ook kan je door een walvisoog kijken. Een leuke tentoonstelling met vele actieve elementen voor kinderen.

Na een fantastisch dag in het Scheepvaartmuseum kan ik enkel zeggen dat het meer dan de moeite waard is om er naartoe te gaan. Met heel veel dank aan All Kinds of Things BLOG voor de kaartjes. Het was een groot succes!

Tot en met zondag 5 mei is het Muizenhuis nog aanwezig, dus pak nog snel je kans om de Muizendans te leren.

Wat is jouw favoriete museum voor/met kinderen?

Liefs,

M.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: